DIAGNOS: GISSLAN

Dec 12th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Diagnos: Gisslan

Av Peter Gissy
Semic 2008

I näst sista DAST på papper – nummer 3 2007 – hade Bo Johannesson synpunkter på Gissys bok det året: Diagnos: Strypt. Han menade att hela den romanen var skriven som en synopsis. I det fallet har författaren bättrat sig inför årets deckare: Diagnos: Gisslan. Här finns längre kapitel och texten har en annorlunda struktur.

Vid ett bankrån i närheten av Göteborg skjuts en väktare ner och bovarna försvinner med ett relativt litet byte, men måste snart lämna sin flyktbil. För att komma vidare tvingar de sig in i en Mercedes med två personer och därefter är det ingen som har sett till dem.

Polisen sätter upp vägspärrar och utfärdar rikslarm, men det hjälper inte. Rånarna är borta med vinden. Kriminalinspektör Mia Baltzarsdotter tycker inte att hon har något att gå på. Än värre blir det när poliserna hittar en mördad man och kan koppla detta mord till rånet.

Peter Gissy

Hela den här serien kallas ”En Robert Krüger-deckare” och nu är det dags för akutläkaren Robert Krüger att träda in i handlingen. Det visar sig att det är hans svärfar som suttit i den kapade Mercedesen. Han är gisslan med allt det innebär för Krüger och hans kvinna Jonna. Deras känslomässiga trauma är riktigt bra beskrivet.

I övrigt då? Ja, Gissy har driv i det han skriver men jag har svårt för deckare där privatpersoner – och en akutläkare måste nog räknas till den kategorin – blir den som driver mysteriet mot en lösning och ger sig in i historien utan att polisen får veta något. Det är givetvis en författarmässigt bra grej. Då kan huvudpersonen utsättas för livsfara och författaren kan hoppas att han gett läsaren tillräcklig identifikation för att bry sig om denna fara.

KARL HJELM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22