DETTA FREDLIGA UPPDRAG

Mar 9th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Per Erik Tell
h:ström – text & kultur 2005

Jag började läsa boken med ett leende på läpparna eftersom jag uppskattar Per Erik Tells sätt att skriva. Men hunnen en bit in i texten kände jag hur ansiktsmusklerna börja strama – leendet höll på att förvandlas till en förtvivlans grimas.

Det fredliga uppdraget som 522 svenskar skulle utföra i belgiske kung Leopolds egen lekstuga i Afrika Kongo – visade sig förvandla många av dem till redskap för den terror och ohämmade rasism som grasserade i det stora landet.

Tell har gått igenom mängder av akter. Att hitta alla är en bedrift i sig och hans beskrivning av dessa våta landsmän i kolonialmaktens tjänst är magvändande. En stor del av den kontingent som hamnade i Kongo skulle ha fungerat väl som SS-män och dödslägerchefer i Tredje Riket.

Han berättar allra mest om en man – inte på långa vägar lika stort svin som de övriga som beskrivs. Den mannen hette Nils Viktor Andersson, född den 26 november 1846, som i början av 1900-talet reste med ångaren Angerville för att bli civilisationens lille dräng. Han återkom några månader senare, insjunken och utmärglad, men en blick som visar att alla hans mänskliga känslor har förångats i djungelhettan.

Boken är avsedd som studiematerial för ungdom, men enligt min mening bör den läsas av många fler. Den visar att civilisationens fernissa har lätt att flagna av, även på hederliga svenskar, när omständigheterna blir annorlunda än de var närmare den egna myllan.

Boken har ett rikt register med uppgifter om de svenskar som hamnade där nere. I mångt och mycket är det ett brottsregister.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22