DETTA FREDLIGA UPPDRAG…

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Om 522 svenskar i terrorns Kongo
Av Per Erik Tell med studievägledning av Hedda Jansson
h:st röm 2005

Sverige har inte så mycket kolonial historia att skämmas för. Kolonin Nya Sverige och ön Saint Barthélemy är väl våra enda riktiga kolonier och bägge var bara en ganska kort tid i svensk ägo. Men våra förfäder har ändå burit sig illa åt mot försvarslösa människor ute i världen. Så begick t.ex. svenskar i den belgiska kolonialmaktens tjänst, våldsdåd mot Afrikas folk. Det är ett i stort okänt stycke historia.

Nu berättas om detta av journalisten och radio rösten Per Erik Tell som bl.a. gjort sig känd med en par deckare och en USA-bok. Detta fredliga uppdrag … om 522 svenskar i terrorns Kongo heter hans nya bok som även försetts med en studievägledning av religionshistorikern Hedda Jansson.

I centrum för berättelsen står Nils Viktor Andersson född 1876 och död 1959. ”Kongo-Nisse” gifte sig med författarens farmors faster. Afrikaminnena packade han ner i ett par koffertar som stod på loftet till ett uthus i ett fiskeläge.

Med utgångspunkt i det som fanns i dessa väskor har Per Erik Tell genomfört en grundlig och beundransvärd forskning i inte bara Kongo-Nisses historia utan i vad som hänt med 522 svenskar som gav sig av till Kongo kring sekelskiftet 1900. Nils Viktor Andersson gjorde värnplikt på Karlsborgs fästning 1898-1903.

1905 skriver 29-åringen i Bryssel på ett treårskontrakt med Kongofristaten. Det var vid en tidpunkt då rovdriften i Afrika nått sin absoluta höjdpunkt. I l januari 1906 steg han iland i Kongo. Resan fortsattes med flodångare.

Joseph Conrad gav 1902 ut Mörkrets hjärta där han bl.a. berättar om svenskar han mötte i Leopold II:s Kongo. En av dem hängde sig. Varför? ”Det är ju inte så gott att veta. Solen knäckte honom kanske – eller själva landet.” Nils Viktor Andersson lärde sig hata Kongo – det var Helvetets förgård. Svårt sjuk måste han återvända till Sverige redan 1907.

Världen började nu vakna. Redan 1896 hade den svenske missionären E V Sjöblom skrivit om ”tyranni och våld”.

I den 1907 postumt utgivna I palmernas skugga skildrade han bl.a. hur en gosse pryglades. I DN hade man 1902 en artikel om skräckväldet i Kongofristaten där man slog fast att Afrikas urinnevånare måste skyddas mot representanterna för den så högt prisade europeiska kulturen. 1906 anfölls två missionärer av ”uppretade bybor som inte riktigt förstod civilisationens välsignelser utan betraktade de vita som inkräktare”.

Var femte svensk som rest ut, avled i Afrika. En löjtnant Hinze dog av ett ormbett i låret. Och en Knut Svensson som skaffat sig ett mycket dåligt rykte, dog i dysenteri när han deltog i ett försök att slå ned och förfölja batetelesoldater som gjort myteri.

Minst 600 svenskar var med i den belgiske kungen Leopold II:s vidriga koloniala terror. De inblandade teg eller förskönade gärna vad som hänt men nu kommer sanningen fram om hur svenska män bar sig åt mot Afrikas urinnevånare. Det är en hemsk läsning men en nyttig – så här såg kolonialismen ut och vårt land var medskyldigt.

Detta fredliga uppdrag är ett oerhört viktigt verk eftersom den sätter ljuset på en mycket mörk fläck av svensk historia.

Det är nu bara att hoppas att denna epokgörande, grundligt dokumenterade och välskrivna bok med sin goda studiehandledning hittar ut till våra skolor!

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22