DET VARSAMMA BRUKET AV KOMPLIMANGER

Dec 3rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Det varsamma bruket av komplimanger

Av Alexander McCall Smith
The Careful Use of Compliments, 2007
Översättning Ingrid Iremark
Damm förlag 2009

Det är lätt att vara försiktig med komplimanger när det gäller Alexander McCall Smiths senaste roman på svenska.

Handlingen är försumbar, men ger en serie förströdda inblickar i huvudpersonen Isabels Dalhousies vardagsliv i Edinburgh.

Hon köper en tavla av en död konstnär och upptäcker att den är målad nyligen och att konstnären lever under falskt namn i en isolerad del av Skottland efter ett misslyckat självmordsförsök. Isabel läxar upp honom för att han försummar sin son.

Alexander McCall Smith

En osympatisk professor (det påpekas särskilt i texten att han har ett fånigt namn) försöker ta ifrån henne arbetet som redaktör för en filosofisk tidskrift. Men han får lära sig att pengar alltid är det tyngsta argumentet, när Isabel ägnar en skärv av sin ärvda förmögenhet åt att helt sonika köpa tidskriften och ge sig själv redaktörsjobbet.

Samma professor inleder en affär med en av Isabels väninnor, som förgävas varnas för följderna av förbindelsen men som slutligen omfamnar Isabel och tackar henne för att hon alltid är en så god vän.

Allt sveps in i en beskäftighet som effektivt förhindrar den feelgoodstämning som de sympatiska stadsmiljöerna och det vackra landskapet annars kunde ha inbjudit till.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22