DET VÄLSIGNADE TILLSTÅNDET?

Jan 29th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Det välsignade tillståndetAv Karin Anell
Strategiförlaget 2009

Att vara gravid är en omtumlande upplevelse för många kvinnor. Omvärlden kallar det för “ett välsignat tillstånd” men hur välsignat är det egentligen, när humöret åker berg- och dalbana och man vissa dagar får ett oförklarligt behov att slänga ut sin man genom fönstret? Klåda, förstoppning, utslag gör livet hemskt och inte får den arma kvinnan ta sig en sup, äta färskrökt lax eller grönmögelost.

När Karin Anell blev gravid sommaren 2003 uttryckte hon sina känslor i en blogg, gravid.se, från augusti 2003 till mars 2004. Hon är svenska men bodde då i Boston, USA. Bloggen blev populär, många fann tröst i att läsa om de besvär och de glädjeämnen en medsyster råkade ut för.

Karin AnellNu har Strategiförlaget i Malmö (info@strategiforlaget.se) gjort en bok av bloggen. Den heter Det välsignade tillståndet? och är trevligt illustrerad av författarens syster Ingrid.

Boken är humoristiskt skriven och skildrar en tillvaro som förmodligen är helt okänd för både oss män och för kvinnor som ej varit gravida. Själv är jag far till två barn och gift med en barnmorska men jag måste medge att jag vid läsningen häpnade över denna verklighet. Läkarundersökning med massor av prover. Man hittar en liten cysta och Karin tror att detta under graviditeten vanliga, betyder cancer.

Ultraljud och hon får se första bilden av lille “Trille”. Ett stort under håller på att ske men mamman känner sig som var hon i en mardröm. “Det var ju inte så här det skulle vara. Jag skulle ju gå omkring och stråla, jag skulle ju gå omkring och må bra!”

Nu har “Trille” visat sig vara Matteus och hunnit bli fem år. Boken om hans första tid i denna världen är en fantastisk skildring av en för många okänd upplevelse. Som karl känner jag mig för första gången fatta vad min mor, min hustru, min dotter och min svärdotter haft att gå igenom. Boken bör absolut läsas av alla blivande mödrar och helst av deras män också. Den måste vara ett enormt stöd och verklig tröst i havandeskapets mardröm och himmelrike.

Jag tar av mig hatten för denna prestation och kan på rak hand inte komma på någon bok som så grundläggande skakat om mig och lärt mig hur det går till i huvudet på en kvinna som ska föda. Det var länge sedan någon kastade ett sådant avslöjande ljus in i mänsklighetens allra innersta och viktigaste vrår!

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22