DET TYSKA HUSET

Mar 22nd, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till Det tyska husetAv Arnaldur Indriðason
Þýska húsið, 2015
Översättning Ingela Jansson
Norstedts, 2017
ISBN 978-91-1-307375-0, inbunden, 356 sidor

Arnaldur Indriðason debuterade på 1990-talet som kriminalförfattare. Hans populära serie med kommissarie Erlendur (med det sällan använda efternamnet Sveinsson) började 1997 och verkar ha tagit slut med Den som glömmer från 2015, som har trådar tillbaka till krigstiden. Fjorton böcker med Erlendur och hans lilla team har skrivits, men först med den tredje Erlendur-romanen, Glasbruket, kom översättningar till svenska 2003.

Det tyska huset utspelar sig helt och hållet under andra världskriget och Erlendur är knappast född. Kort efter att Tyskland ockuperat Danmark 1940 kom engelska trupper till Island och snart kom också amerikanerna. Island har vid denna tid bara en enda kriminalpolis, Konrad Flovent, men när det sker ett mord på en handelsresande, som kanske begåtts av en soldat, får Flovent hjälp av en ung assistent, en kanadensisk militärpolis vid namn Thorson. De två kompletterar varandra och kommer bra överens. Kanadensaren är en utvandrad islänning och smälter bra in. Utredningen leder, som oftast hos Indriðason, till olika delar av Island med många fina naturskildringar men också bakåt i tiden och inget är så enkelt som man tror.

Flovent och Thorson är båda unga och oerfarna och det är intressant i sig, men de är (ännu?) ganska vagt tecknade. Jag saknar Erlendurs erfarenhet av polisarbetet, och också hans människokännedom, hans svårmod och personliga bekymmer.
Erlendur eller ej – man väntar som vanligt med spänning och intresse när Indriðason kommer med nästa roman.

BERIT ENGDAHL

Arnaldur Indriðason

Arnaldur Indriðason. Foto Johann Pall Valdimarsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22