DET TREDJE TECKNET

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Yrsa Sigurðardóttir
Đriðja tánið 2005
Översatt av Ylva Hellerud
Damm förlag 2006

Island är ett speciellt land. Den här berättelsen lever också till stor del på det specifikt isländska, förhållandet mellan den isländska huvudpersonen, den frånskilda advokaten Þóra Guðmundsdóttir, och hennes tyske uppdragsgivare, en f.d. polis. Men grundstommen hade kunnat placeras var som helst i västvärlden: ett tema är häxbränning och magi.

En ung tysk gäststudent i Reykjavik hittas mördad, polisen finner snabbt en skyldig, en knarkande kamrat, men den dödes familj är inte nöjd. Advokaten och familjens ombud ger sig iväg för att söka sanningen bland historiker, den dödes vänner, dokument från medeltiden och krångliga familjerelationer. Och naturligtvis finns den ensamma mammans problem, med barn, exmake och kärlek.

Trots långa avsnitt om medeltida häxerier (om författaren läst in fackkunskapen är det beundransvärt) är det en spännande historia med närvaro och nutidskänsla, och de olika mysterier som vävs samman får ordentliga förklaringar i upplösningen.

Sammantaget: en spännande ny miljö, verkliga människor med fel och brister, en udda intrig men inte otrolig – en bekantskap som jag gärna återkommer till. Det är, enligt förlaget, den första boken i en serie med samma huvudperson.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22