DET TRASIGA FÖNSTRET

Oct 1st, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Det trasiga fönstret

Av Jeffery Deaver
The Broken Window 2008
Översättning av Nils Larsson
Norstedts 2009

Jeffery Deaver är 59 år och bor i USA. Han är flerfaldigt prisbelönad och har sedan debuten i slutet av 1980-talet publicerat ett 20-tal deckare och thrillers. Hans stora genombrott kom med I samlarens spår 1998.  Elva av hans böcker har översatts till svenska.

Huvudpersoner i Det trasiga fönstret är privatutredaren Lincoln Rhyme, som är totalförlamad efter en händelse när han arbetade som polis, och hans medhjälpare och älskarinna Amelia Sachs. Rhyme är upptagen med att hjälpa Scotland Yard via telefon när hans kusin arresteras för våldtäkt och mord på en kvinna kusinen säger att han aldrig har träffat. Ändå är bevisen mot honom överväldigande. Rhyme och hans kusin har inte setts sedan ungdomen när de bröt kontakten efter ett gräl, men kusinens hustru ber Rhyme om hjälp och han beslutar sig att ta sig an fallet.

Ganska snart framstår det klart att kusinen är oskyldig och har lurats i en fälla. Rhyme och Sachs upptäcker att den verklige mördaren på liknande sätt utfört flera mord och fått andra oskyldiga personer fällda för dem. Mördaren verkar veta allt om dem han utnyttjar för sina syften, och ligger hela tiden före Rhyme och Sachs i deras ansträngningar att finna honom.

De kan snart koppla mördaren till ett stort informationsföretag, Strategic Systems Datacorp., som samlar in information om medborgarna. Företaget har nyckelinformation om 280 amerikaner och 130 miljoner invånare i andra länder och samlar in information om i stort sett allt om deras privatliv. Informationen säljs sedan som kundupplysningar till företag och till Department of Homeland Security. Företagets logo är ett vakttorn med ett fönster som det skiner ljusstrålar ifrån. Bokens titel Det trasiga fönstret syftar på begreppet det trasiga fönstret inom socialfilosofin, som innebär att för att förbättra samhället måste man koncentrera sig på de små tingen. Först då kommer förändringar att inträffa.

Jeffery Deaver har skrivit en rafflande historia som hela tiden håller ett högt tempo och kommer med oväntade händelser. Det är svårt att lägga den ifrån sig. Grundidén med en mördare som utnyttjar datasamhället för sina mord är också både ny och spännande. Läsaren tvingas hela fundera på vem av personerna som figurerar i boken är mördaren, eftersom ny information dyker upp som kullkastar ens tidigare uppfattningar. Jag hade själv bildat mig en tämligen säker bild när jag läst två tredjedelar av texten – men blev snopen och överraskad när mördaren visade sig mot slutet.

En mycket bra deckare som väcker lust att lära känna Lincoln Rhymes och Amelia Sachs i de tidigare utkomna böckerna, t.ex. I samlarens spår och Tid att dö.

LARS-ERIK HOLM

Jeffrey Deaver. Foto Jerry Bauer

Jeffrey Deaver. Foto Jerry Bauer

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22