DET SVÅRA FALLET K

Jan 20th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag-till-Det-svara-fallet-KAv Lennart Ökvist
Parabellum Nord 2012
ISBN 9789197812887, danskt band, 228 sidor

Lennart Ökvist har skrivit förr, en fackbok om mentalvården. Detta är hans skönlitterära debut. Han gör det med huvudet högt, det är ingen tvekan om att han är en skicklig författare.

Boken handlar om en försvunnen person, Gerhard Lanier. Det har gått lång tid sedan han senast sågs. Jack och Louis bestämmer sig för att försöka hitta honom, en inte helt lätt uppgift. De finner att många mystiska dödsfall inträffat i Gerhards närhet och omgivning. De två vännerna får en svår uppgift att knäcka.

Författaren alternerar skickligt men olika tidsepoker i sitt berättande, och han använder olika personers synvinkel vilket ökar spänning och intresse. Intrigen framförs i en ovanligt maklig takt. Det gör att miljö- och personbeskrivningar får breda ut sig. Det är bra, eftersom det tveklöst är bokens starkaste partier.

Dessa fina beskrivningar gör att kärnfrågan känns mindre intressant. Själva berättandet blir viktigare än handlingen. Men boken innehåller ändå ett minst sagt överraskande slut som jag naturligtvis inte kan avslöja.

Jag läser gärna fler böcker som denna. Helt utan traditionellt spänningsberättande. Vackra scener och intressanta personer räcker gott för att få en uppfriskande läsupplevelse.

NISSE SCHERMAN

Lennart Ökvist

Lennart Ökvist. Foto Solveig Hiestand

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22