DET STORA AVSLÖJANDET

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Jan Guillou
Originalutgåva 1974
Pirat 2004

Guillous alter ego Erik Ponti dök för 30 år sedan upp i bokhandeln som framåtsträvande juridikstuderande men som råkade hamna i herrtidningsbranschen.

Författaren Guillou har i och med pocketutgåvan lyckats med ännu ett mål i återvinningsbranschen. Jag vet ingen – förutom möjligen Sellbergs – som varit så framgångsrik i den branschen.

Någon tröst kan det vara för en missad Oscars-biljett.

Det är en riktigt rolig (fast ibland omtuggande) roman om den något renhjärtade Pontis gradvisa fall ner i sextidningsträsket med dess vansinnigt vinklade journalistiska infall. Till sist kommer The Point of no Return och då kliver Ponti åter upp mot höjderna, aningen fläckad men rak i ryggen. Vi känner igen dramaturgin från senare böcker om Ponti, Hamilton och Arn. Jan Guillou är en konsekvent man – och det är spännande att se hur hans författande liksom var färdigt redan från början. Han har blivit allvarligare och grinigare med åren; här finns en humor som inte fått ta så mycket plats i senare verk.

LOTTA BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22