DET SOM GÖMS…

Sep 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Det som gömg i snö...

Av Ann-Mari Tormalm
Sivart förlag 2009

Agatha Christie har ju skrivit den mest kända deckaren med Nilen-miljö. Ann-Mari Tornmalm är därför modig som skickar ut en grupp äldre och medelålders svenskar med relationer sedan barndomen på en veckokryssning. En av de nytillkomna i gruppen hittas drunknad i kryssningsfartygets lilla pool, och gruppen kan resa hem.

Men mysteriet med dödsfallet och varför det finns spänningar mellan en del av de gamla vännerna löses inte förrän långt senare, och då i en helt annan miljö: Byske och Salto-Luoktas fjällmiljö.

Huvudpersonen, en medelålders kvinna med en ganska ny relation till en av barndomsvännerna som ordnat resan, är den som läsaren får följa. Den komplicerade kärleksrelationen är väl så intrikat som mysteriet kring dödsfallet. På vägen får vi veta mycket om egyptisk historia och nutida Nilen-turism, och om svenskt småortsliv och fjällvistelser.

Ann-Mari Tormalm

Det är en kompetent intrig och ett persongalleri som kunde passa också dame Agatha, och en upplösning som är mer troligt än dennas Nilen-variant. Det är stundtals spännande, men det är kärleksrelationen som är mest trovärdigt skildrad.

Sammanfattningsvis: en välkomponerad deckare i huvudfåran av genren.

LEID-RUNE STRANDELL

PS Ann-Mari Tormalm har skrivit tre kriminalromaner tidigare. I ett efterord hänvisar hon till en tidigare bok, Skuggschema, som finns som mp3-fil via http://www.ostgotabibliotek.se/Default.asp?LibraryID=1&MenuItemID=7022&SelectedMenuItemID=7030&CategoryID=6547

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22