DET SOM ALDRIG SKER

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Anne Holt
Det som aldri skjer 2004
Översatt av Maj Sjöwall
Pirat 2005

I sin trettonde bok tar förre justitieministern upp seriemördartemat. En TV-stjärna hittas mördad och givetvis riktar utredningen in sig på dem som stått henne närmast. Sättet hon mördats på innehåller stark symbolik som tyder på nära bekantskap som innehåller hat. Dessutom tycks det som om gärningsmannen velat lämna ett budskap.

Men poliserna måste tänka om. Fler kända människor blir tagna av daga och de våldsamma, tydligen välplanerade morden tycks följa ett mönster, något som kan jämföras med extremsport.

Kriminalkommissarie Yngvar Stube tvingas ta hjälp av hustrun Inger Johanne Vik som är psykolog och jurist och utbildad av FBI. Trots att hon är nybliven mor åtar hon sig uppdraget och dras in i en oåterkallelig virvel. Holt vill gärna skriva extrovert, ta fram epiken i berättandet och dessutom ställa de eviga frågorna om hat och hämnd, skuld och skam.

Vad får en mördare att ta obegripliga risker? Är det rädslan för att åldras, ta ansvar och föra sina gener vidare som gör att de hellre vill övervinna berget K2 eller ställa upp i TV där de mer bemästrar de falska riskerna. Det är i alla fall inte helt långtråkigt.

Holt ställer frågorna. Hon gör det bra i en intrig som präglas av ett slags tristess. Sedan är det väl upp till var och en att hitta de adekvata svaren.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22