DET SISTA TESTAMENTET

Oct 28th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Det sista testamentet

Av Sam Bourne [pseud för Jonathan Freedland]
The Last Testament 2007
Översatt av P-O Nilsson
Wahlström & Widstrand 2008

Pseudonymen Sam Bournes förra bok – debuten från 2006 – som hette De rättfärdiga handlade om mord i olika delar av världen och det fanns bitar som fick mig att tro att författaren var släkt med Dan Brown. De 36 rättfärdiga män, som enligt gammal judisk mytbildning måste finnas i världen för att den ska bestå, började tas av daga. Kryptiska meddelanden kryddade boken och man fick lära sig mycket om judiska sekter, troligen tillräckligt för att kunna ställa upp i Jeopardy (när Härenstam var programledare).

Den nya tar avstamp under president Bushs invasion av Irak. Landets nationella museum i Bagdad plundras i april 2003 och i ett bortglömt valv hittar en ung grabb en gammal lertavla som han försvinner med.

Sam Bourne pseudonym för Jonathan Freedland

Senare, i Israel, har en rättrogen judisk arkeolog kommit över den gamle bibliske ikonen Abrahams testamente (märker ni sambandet?) och i det står det skrivet vem som är rättmätig ägare till landet. Sprängstoff inför de pågående fredssamtalen.

Fredsförhandlaren Maggie Costello och hennes medarbetare Uri (inte Geller, men väl sonen till den sionistiske arkeologen) börjar en febril jakt på testamentet. Till sin hjälp har de minst lika kryptiska ledtrådar som i Bournes tidigare roman. När de hittat fram mot den som ledtråden anvisar blir denne mördad.

Det är emellanåt spännande och hela tiden väldigt fartfyllt. Som en tecknad serie, ungefär, ty i likhet med seriefigurer råkar de ut för hemskheter, men reser sig snabbt och fortsätter som om ingenting hänt.

Till sist kommer romanen fram till innehållet i Abrahams testamente. Då hamnar man lite grand i ordspråkets Västergötland.

PER MAGNUSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22