DET SISTA EXPERIMENTET

Oct 27th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Det sista experimentetAv Emma Ångström
Piratförlaget, 2017
ISBN 978-91-642-0516-2, inbunden, 230 sidor

Emma Ångström är 35 år och har en master i arkitektur från KTH och Parsons i New York.  Hon har arbetat som journalist på bl.a.Vestmanlands Läns Tidning, Upsala Nya Tidning och ett flertal arkitekturtidskrifter. Hon har även gett ut två fackböcker inom arkitektur och historia. Idag arbetar hon som kommunikationschef på ett arkitektkontor i Stockholm. Emma Ångström har tidigare skrivit Och allt är förvridet (2009 ) och Mannen mellan väggarna (2016). Det sista experimentet är hennes tredje spänningsroman.

Boken har två parallella historier. Den första handlar om en kvinna som vaknar inlåst i ett mörkt och kallt utrymme. Hon vet inte var hon är och minns inte hur hon kommit dit. Hon känner sig som levande begravd, och någon verkar ha planer för henne – men vilka? Undan för undan uppdagas den fruktansvärda sanningen.

Den andra historien handlar om fjortonårige Dante som sommaren 1995 tillbringar lovet i pittoreska Sundborn hos sin farfar och hans sambo Signe. Där finns också hans karismatiska barndomsvän Freja. Sommaren är den varmaste sommaren på decennier och ungdomarna har långtråkigt. Signe är intresserad av det ockulta och berättar om några släktingar till Freja. Deras tragiska livsöden kommer att påverka sommaren i Sundborn när Freja drar med Dante på en upptäcktsfärd bland svartkonst och mörka krafter.

Det är en idyllisk ljuvlig het sommar. Miljön är Sundborn och Carl Larsson. Allt är underbart och man njuter av den vackra miljön och den underbara sommaren. Två ungdomar som upplever en härlig sommar med sin farfar och hans lite udda kvinna. Jag finner välbehag i allt detta. Tills jag inser att allt inte är så idylliskt ändå. Något lurar bakom fasaden och är inte vad det borde. “Sidohistorien” är allt annat än idyllisk. Mer som ens värsta mardröm. Något som jag har tänkt måste vara det absolut värsta man kan råka ut för.

Emma Ångström är väldigt skicklig på att bygga upp sin historia och vagga in mig som läsare i något som känns säkert och bra. För att sedan knacka mig på axeln och viska, “nej du, så lätt kommer du inte undan”. Jag hade absolut inte förväntat mig att boken skulle sluta som den gjorde. Mycket nervkittlande och rysligt. Brrr, otäckt men samtidigt vansinnigt härligt med en riktigt skrämmande bok……..

LARS-ERIK HOLM

Emma Ångström

Emma Ångström. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22