DET PERFEKTA GÖMSTÄLLET

Feb 4th, 2022 | By | Category: 2022-02 feb, Recension

Omslag till Det perfekta gömstalletAv Jenny Quintana
The Hiding Place, 2021
Översättning Helen Sonehag
Sekwa, 2021
ISBN 9789188979544, 306 sidor

Året är 1964 då en övergiven baby virad i en blå sjal hittas i ett trapphus i London. Babyn adopteras av ett rejält par men pressen undrar i många artiklar var mamman till Baby Blue finns.

Detsamma frågar sig 1992 hittebarnet som fick namnet Marina, en välutbildad ung kvinna som arbetat som lärare både i England och utomlands. Hon börjar en egen efterforskning efter sin biologiska mor och hyr påpassligt en ledig lägenhet i det numera nedgångna hyreshus, där hon en gång hittades.

Kapitlen växlar mellan 1964, då 17-åriga Connie berättar och 1992 då Marina för ordet. En finess gläds man åt – Connies kapitel är i imperfekt medan Marinas är i presens. Connie älskar med en 17-årings hängivenhet Johnny som vill bli konstnär och har inrett en slags ateljé på vinden. Han bor med sin oförstående mamma i en av lägenheterna. Connie upptäcker att hon är med barn men då har redan Johnny dragit till Paris. Connie och hennes pappa hör också till hyresgästerna.

Marina har ingen aning om allt det som tilldrog sig i huset eller vilka som bodde där då hon hittades. Några har dött, andra flyttat. Men hon börjar leta sig fram. Undan för undan får hon en känsla av att någon vill henne ont.

Som intrig är det inte så illa och ett bärande tema vad man minns och vad man tror är sanning är relevant. Men Jenny Quintana har en förkärlek för ett såsigt tempo och ägnar många sidor åt inredning. Om man hamnat i samma rum som en kriminell hårding är man knappast intresserad av färgen på hans tapeter. Översättaren verkar döv för ordens valörer – unga människor ”skrockar” och ”stolpar”– och hon verkar också gissa sig fram ibland vilket kan bli tokigt.

KERSTIN MATZ

Jenny Quintana

Jenny Quintana. Foto Alicia Clarke

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22