DET OSYNLIGA BERGET

May 5th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Det osynliga bergetAv Carolina De Robertis
The invisible Mountain 2009
Översatt av Ann Björkhem
Forum 2010

Romanen utspelas i Sydamerika, närmare bestämt i Uruguay och Argentina. I centrum står tre kvinnor: Pajarita, hennes dotter Eva och dotterdotter Salomé. Männen spelar en underordnad roll, tecknas otydligt och oftast negativt. Den jag minns tydligast är Ignazio, gondolbyggare från Venedig som utvandrar och gifter sig med Pajarita.

Pajarita representerar kvinnan från landet, som aldrig riktigt blir stadsbo. Hon är analfabet men vet mycket om läkeväxter.

Eva vill bli författare, flyttar till Argentina där hon gifter sig med en läkare, Roberto. De tvingas fly till Uruguay under Perons regim. När den faller flytta Roberto tillbaka till Argentina.

Det kvinnoöde som griper mest är Salomés. Som ung ansluter hon sig till Tupamaros, deltar i några bankrån och till slut i en kidnappning, vilket leder till att hon hamnar i fängelse, där hon får en dotter, som adopteras av hennes bror. När hon benådas och släpps fri är hon märkt av fängelseåren, särskilt fysiskt. Så sakteliga återhämtar hon sig och trots allt kan hon börja ett nytt liv.

I bakgrunden får vi del av Uruguays och Argentinas historia och även i korta glimtar vad som händer i”den stora världen”. Men det är tydligt att De Robertis avsikt är att skildrade tre kvinnornas öden. Historien får nöja sig med att fungera som bakgrund.

Boken på 416 sidor skulle vinna på att kortas. Som så ofta i dagens litteratur känns framställningen överlastad av detaljer och dialoger. Trots den anmärkningen vill jag ge boken överbetyg. Den är inte en bladvändare men tillräckligt spännande för att man ska läsa vidare. Kvinnoporträtten är intressanta och spännande.

BENGT HEURLIN

Carolina De Robertis. Foto Joanne Chan

Carolina De Robertis. Foto Joanne Chan

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22