DET ONDA ÖGAT

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Björn Larsson
Norstedts 1999

Larsson fick sitt internationella genombrott 1995 med sjörövarromanen Long John Silver. Boken sålde i liten upplaga i Sverige medan tio andra länders läsare tog emot den med stor entusiasm. Debutboken Splitter kom 1980 och innehöll en samling noveller som mestadels utspelades i Paris. I den senaste romanen har han återvänt till Frankrikes huvudstad och grävt sig ner 30 meter under jord. Där placerades den grandiosa stationen Condorcet för att parisborna skall kunna åka Gare du Nord och Gare St Lazare på tre minuter i värsta rusningen.

Larsson är skicklig att sätta sammanhang på plats. Här skildrar han Frankrikes förhållande till sin gamla koloni Algeriet – som minst sagt är komplicerat. I thrillerform berättar han om spänningarna mellan landets olika nationaliteter. Både islamister och fascister vill från olika utgångspunkt skapa en “ren” stat.

Här är utgångspunkten en bomb i den futuristiska underjorden och det som driver handlingen framåt är kampen mot den tickande klockan. Ett vanligt grepp i thrillersammanhang och något som får läsaren att känna spänning. Det är svårt att bli klok på Larssons språk. Ibland är det sublimt, emellanåt ohyggligt klichéspäckat. Drivet är det dock.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22