DET ONDA ARVET

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Per Wikström
Legenda 1999

Detta är en roman om jakt på nynazister i Sverige. Utgångspunkt är den stiftelse som tidningen Expressen ”avslöjade” för några decennier sedan. Polisutredningen gav ingenting och fallet lades till handlingarna. Wikström har i tidigare böcker (som medförfattare) intresserat sig för nynazismens utbredning i Sverige och här tar han steget att utveckla sina tankar i romanens form – som en thriller.
Huvudpersoner är kriminologen Martin Lanner och hans flickvän historikern Ylwa Levin. De skall försöka hitta Carlbergska Stiftelsens arkiv för att granska denna gamla bruna pesthärd. Men det är svårt. Då får Lanner den i sitt tycke geniala idén att infiltrera rörelsen. Han förvandlar sig till nazist med hemsida på Internet och förser sig med alla de attribut en modern swastikabärare skall ha. Det gör honom nästan till persona non grata i medvetna kretsar, men han får kontakt. Romanen utvecklar sig till ett spännande Wallrafferi. Dock – om man vågar ta till en översättning från tyska – märker man avsikten med boken. Alltför ofta får man en känsla av pamflett. Det är synd för även ett angeläget ärende behöver en väl utförd gestaltning. Det skall emellertid sägas att detta inte är genomgående.

LENNART BRÅDING

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22