DET NIONDE LIVET

Sep 22nd, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till Det nionde livetAv Ulf Lindström
Southside Stories, 2020
ISBN 9789188725752, inbunden, 479 sidor

Det här är en högst originell bok. Den liknar ingen annan. Både språk, intrig och upplägg är innovativt spännande. Ulf Lindström har tidigare givit ut en rosad trilogi om Andreas Falck, En god man, Jobs bok och Rädda barn. Efter sex års frånvaro på bokhandelsdiskarna återkommer han nu. Med besked.

Huvudpersonen Marie Benedetti är en mycket skicklig polis. Hon har dock drabbats av ALS och blir omplacerad till skrivbordsarbete. Hennes tjänst kallas dokumentalist hos polisen i Varberg. Det är inget som hon trivs med. Hon vill vara i hetluften. Hon vill handgripligen utreda.

En ung pojke, en rom, hittas död i en container i ett av stadens mer fashionabla områden. Vad gjorde han där? Vem är han och allra främst vem har dödat honom? Utredningen går minst sagt på sparlåga vilket gör Benedetti frustrerad.

Det finns en läcka på polishuset som delger pressen information. Allt talar för att det är Benedetti och hon blir utmobbad. Överhuvudtaget handlar boken mycket om polisens arbetssätt som innefattar både verbala och fysiska övergrepp. Språket emellan dem är minst sagt rått och opolerat. Det är förvisso en polisroman, men det är ingen smickrande bild som Ulf Lindström målar upp.

Hela tiden blir huvudpersonen allt sjukare och svagare. Men hon har gett sig på att hon ska lösa brottet, som också följs av flera dödsfall. Det ska bli hennes sista gärning.

Boken är fylld av kamp. Mot övermakten och mot den obotliga sjukdomen. Marie Benedetti för en inre monolog och faller ofta in i det drömtillstånd där hon själv likställer sig med olika djur. Allt sammantaget gör att boken tangerar gränsen för vad en kriminalroman anses vara.

Även om det blir på tok för långt och utdraget gör ändå den annorlunda intrigen och den oväntade skrivartekniken detta till en högst läsvärd roman.

NISSE SCHERMAN

Ulf Lindström

Ulf Lindström. Foto Tanja Berko

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22