DET MÖRKA STRÅKET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av James Wilson
The Dark Clue 2001
Översatt av Ia Lind
Ordfront 2002

En fictionroman/deckare om en verklig person, nämligen den engelske målaren J M W Turner, som tydligen var en mycket kontroversiell person under sin långa livstid. Två konstkännare, varav en målare, får i uppdrag att skriva en biografi om Turner. Anledningen till detta är att en man, som också arbetar på en biografi, med all säkerhet kommer att smutskasta Turner. Denne har avlidit några år tidigare och räknas redan som en av Englands mest kända konstnärer med sina målerier, som omfattade flera hundra tavlor samt 19.000 skisser och utkast.

Paret Walter och Marian som är släkt med varandra, svåger och svägerska, börjar sina undersökningar, men redan från början uppstår svårigheter eftersom Turner var en mycket skygg person samtidigt som han var mycket hemlighetsfull. Hade han kanske något att dölja?

Ja, det blir rena detektivarbetet för de båda och boken är upplagd som en brevväxling mellan Walter och hans hustru, Walters dagboksanteckningar plus annan brevväxling. Spänningen stegras efter hand och den ena hemligheten efter den andra kommer i dagen ljus. Walter hamnar verkligen i blåsväder när han kommer den yttersta hemligheten på spåren. Ja, han svävar faktiskt i livsfara. En mycket läsvärd om än annorlunda deckare utspelad i det viktorianska England med allt vad synd och moral kan handla om.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22