DET MÖRKA ARVET

Feb 16th, 2008 | By | Category: 2002-1, Recension

Av Reginald Hill
The Wood Beyond 1996
Översatt av Nille Lindgren
Minotaur 2001

Hills huvudpersoner Andrew Dalziel och Peter Pascoe har blivit favoriter för många av mina deckarläsande vänner. Med rätta: Hill har ett pådrivande språk (i denna bok väl försvenskat av Nille Lindgren) och håller sig väl framme i deckarens tidsanda som tycks kräva att det behövs ett ursprung i förgången tid för att man ska bry sig om det som inträffar i nutid.

Här hittar djurrättsaktivister mänskliga skelettdelar på mark som ägs av ett läkemedelsföretag. Vid tiden för första världskriget fanns ett konvalescenthem för sårade soldater där. Peter Pascoe ska utreda och det blir känslomässigt starkt för honom eftersom han ärvt en dagbok efter sin farmors far soldaten.

Här finns kritik mot Storbritanniens behandling av människor under krigen – givetvis i fosterlandets namn – men också en nästan skir historia om Daniels upphetsning over en vacker djurrättsaktivist.

Det blir förstås spännande enligt Hills personliga upplägg. Och man kan inte undgå att känna av författarens vrede över fosterlandets orättvisor.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22