DET MONSTRUÖSA KVINNOREGEMENTET

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Recension

Av Laurie R. King
A Monstrous Regiment of women, 1995
Översatt av Barbro Lagergren
Rabén Prisma 1997

Många tycker att Sherlock Holmes är en för bra figur för att försvinna i Conan Doyles grav och har känt sig kallade att ge honom nytt liv. Här kommer nu en amerikanska med sin andra bok, om honom och sin hjältinna Mary Russell. Läsningen måtte i förstone ha känts som en styggelse för mången en god engelsman: en amerikansk kvinnlig akademiker lever så nära Sherlock att historien siktar till äktenskap (!) mellan dem. Inte bara det. Holmes utrustas hos King med nya egenskaper, som måste få Doyle att snurra i sin grav. Holmes och Mary Russell lever till på köpet i London i en senarelagd tid: den efter första världskriget.

Vad finns det mera att säga om Laurie King? Jo, att hon delar sig med att skriva en serie deckare om en kvinnlig polis i San Fransisco av i dag. Dem har jag inte läst, inte heller den första om Mary Russell. Först det positiva. Det monstruösa… visar sig vara rolig och småningom också spännande. Kings stil är skärpt, bildad, lättflytande; stundtals mycket stimulerande. Ändå överväger småningom det negativa. King lånar en tacksam figur som Sherlock Holmes men använder honom i stort sett bara som någon sorts finare bodyguard.

Mästaren får aldrig något problem att bita i. Knappast hjältinnan Russell heller. Mot slutet tycker jag boken förfaller till en insmickrande amerikansk boklubbsstil, blir jolmig. Synd på ärter som började så rart. Barbro Lagergrens översättning är inte helt godtagbar. Hon skriver alltid ”utan tvekan” när det ska vara ”utan tvivel”, och gentivanglicismerna – ”hennes hår, hennes mun, hennes kläder” solkar texten.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22