DET MEKANISKA HJÄRTAT

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Stig Edling
Piratförlaget 2005

Romanens huvudperson Morgan Brunner vaknar upp i en främmande lägenhet i sin barndomsstad. Det är dagen efter hans pappas begravning och på golvet ligger en orörlig man på golvet. Med denna spännande inledning börjar romanen Det mekaniska hjärtat.

Genom berättelsen lär vi känna Brunner som jobbar på fånganstalten Hall. Han är medelålders och har ett havererat förhållande med en bibliotekarie bakom sig. Så här långt känns berättelsen trovärdig och engagerande.

Men dessvärre försöker Edling att väva ihop fler olika historier. Historier som var för sig kunnat bli en riktigt bra bok men nu tyvärr tar ut varandra. Sämst tycker jag om Brunners kärleksaffär med en ung överklasskvinna. Här blir boken överdriven och teatraliskt och jag hade föredragit berättelsen om Brunner fångvaktaren och hans vän fången på rymmen.

Språkligt är romanen enkel och rättfram och flytet finns där. Men man blir inte riktigt klok på vad det är Edling försöker berätta: en kärlekshistoria, en berättelse om hur det är att mista sin far, att vara medelålders?

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22