DET LILLA BAGERIET PÅ STRANDPROMENADEN

Oct 14th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till Det lilla bageriet på strandpromenadenAv Jenny Colgan
Little Beach Street Bakery, 2014
Översatt av Birgitta Karlström
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-94-4, 413 sidor

Skotskan Jenny Colgan föddes i Skottland 1972 bor numera i Frankrike med 
sin familj. Hon har skrivit 19 romaner under eget namn och pseudonymerna Jane Beaton och J. T. Colgan. Hennes ämne är nästan alltid romantik (somliga skulle säga chick-lit, fast jag är inte säker på att jag inser skillnaden). Denna flitiga kvinna är också serietecknare, stå-uppkomiker och ingår i gruppen manusförfattare för den brittiska TV-långköraren Doctor Who.

Jenny ColganJag gillar verkligen hennes huvudperson Polly Waterford i Det lilla bageriet på strandpromenaden. Hon har just genomgått en konkurs och förlorat allt hon och pojkvännen stretat ihop under sju år i Plymouth. Trots vännernas invändningar flyttar hon till den lilla hålan Mount Polbearne i Cornwall, där tidvattnet skär av byn från omvärlden två gånger per dygn och förvandlar stället till en ö. Där hyr hon den knappt beboeliga övervåningen i ett nergånget bageri och kavlar upp ärmarna för att göra sitt bästa att skaffa ett nytt liv. I huset finns en gammal ugn och nu tar hon upp en gammal kär hobby, hon börjar baka. Doften av nybakat bröd sprids över strandpromenaden.

Hon får nya vänner, inte minst den hjälpsamme unge fiskaren Tarnie och hans skojfriska besättning som landar sin fångst alldeles bredvid hennes kåk. Tarnie börjar uppvakta Polly men samtidigt upptäcker hon den lite mystiske biodlaren Huck som bor i en pittoresk stuga i skogen. Deras intresse stärker hennes självkänsla och den blir inte sämre av att hon får fler nya vänner och att många vill köpa hennes goda bröd.

Men framgångarna skapar också irritation, i synnerhet hos ortens bagare Gillian Manse, som känner sig konkurrensutsatt och hotad.

En skadad fågelunge och en stormrik bekant är två andra ingredienser i denna riktigt intressanta skildring där Colgans humor och varma skildringar av de knepiga personligheter som dyker upp runt Polly. Man mår bra nästan hela tiden man läser och intrigen lockar att vända blad för att få reda på hur det ska gå, inte enbart för Polly utan också för flera av de övriga.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22