DET HEDERVÄRDA SAMFUNDET – HISTORIEN OM COSTRA NOSTRA

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Livia Sennis Eriksson
Legus 1995

Svenskitalienska journalisten Livia Sennis Eriksson försöker ge en övergripande skildring av maffian (eller snarare de olika maffiaorganisationerna) i Italien. Hennes bok är ett utmärkt komplement till exempelvis Tomas Lappalainens Maffia som kom 1993.

Eriksson ger bakgrunden till maffians starka ställning och en förklaring till att den inte krossats trots sina inbördes strider och det allt hårdare kriget mot italienska staten. En del ”överlöpare” har gjort det möjligt att kartlägga de kriminella organisationernas strukturer, något som i sin tur gjort det möjligt att ställa många mafiosi inför rätta. Men det verkar vara svårt att komma åt maffian. På ett ställe i boken säger Eriksson att ”det finns korruption utan maffia, men det finns ingen maffia utan korruption”, det italienska samhället är genomsyrat av sådan, i smått och i stort. En annan bas för dessa kriminella, ofta mycket mordiska sällskap, är landets usla sociala förhållanden.

Det ser just nu ut som om maffian är försvagat, men det kan vara en synvilla. Erikssons bok är mycket informativ fast den inte ger någon riktigt pålitlig insyn i kristallkulan.

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22