DET FÖRSVUNNA BARNET

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Sarah Smith
The Vanished Child 1992
Översatt av Lillemor Binett Replik 2000

När Sarah Smith debuterade med Det försvunna barnet 1992 slog hon kanske inte världen med häpnad, men New York Times utsåg boken till en av årets nio bästa kriminalromaner. Det är en roman som utspelar sig i Boston, Massachusetts i tidigt 1900-tal. Där miljonären William Knight år 1887 blev mördad och hans åttaårige arvinge, sonsonen Richard, försvann spårlöst. Nu börjar folk påstå att den österrikiske forskaren Alexander von Reisden är identisk med det försvunna barnet. Reisden slår ifrån sig, men vem är egentligen den mannen?

Smith har åstadkommit en psykologiskt trovärdig roman om skillnaden mellan verklighet och människans minnen. En stor fråga för bokens personer är att hitta människan som mördade miljonären. Läsaren får veta mycket om tidens amerikanska överklass och trots att intrigen är riktigt komplicerad har Smith förmågan att berätta förståeligt om dödligt våld och listigt bedrägeri.

Spänningsfaktorn är relativt hög och det suggestiva berättandet gör att man har svårt att släppa den tätt tryckta boken.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22