DET FÖRSTA VÄRLDSKRIGET

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av John Keegan
The First World War 1998
Översatt av Lennart Forsman
Natur och Kultur 2001

Människans stora intresse genom tiderna har varit att slåss. Orsakerna till dessa slagsmål har varierat och ofta har stridigheterna växt till att omfatta många människor: krig. Under 1900-talet kom mekanisering och logistik att göra krig till massmordiska tillställningar, orsakade lidande som i vissa fall inte lindrats än. Krig har varit ursprunget till många litterära verk, till och med mästerverk. Rena krigsskildringar (Remarque, Churchill, Hassel, Forsyth) eller berättelser om spionverksamhet med grunden i pågående eller tilltänkta krig (le Carée, Greene).
Militärhistorikern Keegan (ofta synlig i brittiska TV-produktioner) har skrivit en bok om första världskriget (ett av flera krig han skildrat) och bestämt sig för att den ska handla om allt detta grymma skeende innebar – och då menar jag allt. Han har grävt i arkiven, talat med folk som var med och hittat nya vinklar på en del av de militära operationerna. Egentligen var nog detta världskrig historiskt sett viktigare än det andra, eftersom Hitlers vansinne var en direkt följd av det första. Kriget förändrade de samtida människornas syn på mycket, gav nya idéer, påverkade medicinforskningen och det ekonomiska tänkandet. Det gör att många glömmer vilka ohyggliga mängder människoliv som spilldes. Det gör inte Keegan i denna bok, som är hans första på svenska.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22