DET FÖRLOVADE LANDET

Jun 13th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Det förlovade landetAv Mari Ljungstedt
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBB 978-91-0-015411-0, 347 sidor

Det förlovade landet är en fristående uppföljare till En mörkare himmel från 2015 som Jungstedt skrev tillsammans med Ruben Eliassen. De två var ett par både som författare och på det privata planet men har nu gått skilda vägar och Jungstedt fortsätter att ensam skriva på den påbörjade serien om liv och död på Kanarieöarnas största ö Gran Canaria.

Mari JungstedtDär finns en bofast svensk och nordisk koloni där hemligheter som inte tål dagens ljus frodas. Efter en våt fest hittas 45-åriga svenskan Linda Andersson ihjälslagen i familjens bungalow i San Augustin och maken Benke saknar helt minnesbilder från kvällen innan.

Journalisten Sara Moberg, som jobbar på öns skandinaviska tidning, är ensam kvar på redaktionen när hon i polisradion hör om mordet. Hon skyndar naturligtvis till brottsplatsen och förstår av kriminalkommissarien som är lite betuttad i henne att man har den dödas make som huvudmisstänkt. Han har ju avvikit från platsen. Den före detta polisen Kristian Wede, välbekant från förra boken, som arbetar för det norska konsulatet, kan berätta att maken gripits och att saken därmed är utagerad.

Men the plot thickens. En liten tid senare hittar man ett lik ihjälslaget i en kyrka samtidigt som flera turistanläggningar bränns och en buss sprängs i luften. Det väcker bistra minnen från den tidiga charterturismen till liv. Då drabbades ön också av våldsdåd.

Mari Jungstedt berättar om Kanarieöarnas historia och dess kultur som skiljer sig avsevärt från fastlandets. Detta varvas med beskrivningar av huvudpersonernas bekymmersmättade privatliv. Inte minst Sara Mobergs funderingar över hur det är att bli äldre.

Det är en lättsamt skriven roman där författaren också tar ganska lätt på intrigen. Behållningen ligger i beskrivningen av öns betydelse för turismen och hur det hela började.

Mari Jungstedt debuterade 2003 med Den du inte ser och har dess etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22