DET FÖRLOVADE LANDET

Feb 5th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Det förlovade landetAv Grace McCleen
The Land of Decoration 2012
Översättning Lena Torndahl
Forum 2013
ISBN 9789137137322, inb, 343 sid

Talaren i romanen är Judith, en tioårig flicka som bor tillsammans med sin pappa – och vilken röst! Judith berättar för oss om sitt liv på en mindre ort – pappan och hon är medlemmar i en kyrka, och religionen spelar en stor roll i deras liv.

Mamman har avlidit i samband med Judiths födelse, och vi förstår att pappans hela värld har ramlat samman och att han haft svårt att knyta an till dottern – bilden av hustrun som dog så att säga på grund av dottern står emellan dem. Judith är ett begåvat barn som känsligt försöker rätt uppfatta vuxenvärldens egendomligheter, och som stöttar sin pappa så gott det går. De två går på missionerande utflykter i sta’n och blir förstås föremål för spott och spe.

I skolan mobbas hon av Neil, som hotar att han ska dränka henne i toalettskålen nästa gång de ses. Läraren fegar ur, och Judith står inför att möta sin förföljare nästa skoldag.

Det är då som situationen totalt vänder för Judith: Nästa skoldag träder en ny lärare in på scenen, en som inte tolererar mobbning och som ser Judiths personlighet och begåvning. Judith får en känsla av att hon har Gud med sig, och ett hopp tänds.

Mycket mer av handlingen ska inte avslöjas här – det återstår mycket handling än i denna högkvalitativa bok: Enligt omslaget är detta en debut, och det är verkligen en begåvad och stilsäker debut.

KERSTIN WALL

Grace McCleen

Grace McCleen. Foto Tom York

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22