DET FÖRLORADE BARNET

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Tad Williams
The War or the Flowers 2003
Översatt av Ylva Spångberg
B. Wahlströms 2006

Detta är andra hälften av Blommomas krig (första delen hette på svenska Sista avfarten till Älvalandet) och titeln Det förlorade barnet får mig att tänka på en passage i John Bunyans Kristens resa (och givetvis Rachel Sanzaras bok med samma namn från 1927).

Huvudpersonen Theo Vilmos har ramlat in i älvornas värld där de regerande blomädlingarnas för en smutsig maktkamp. Älvalandet är inte något gott rike sedan industrialismen mer eller mindre krossar allt det goda, gjort samhället till en segregerad social misär. Men Williams vänder till historien så att älvorna förtjust härmar de dödliga varelserna människorna. Deras uppfinningar tas om hand inte tekniskt utan magiskt – och han berättar fascinerande och innehållsrikt om Ävlalandet med dess sjudande liv. Att han inte alltid lyckas upprätthålla illusionen om det främmande får man ta som det kommer. Däremot är jag inte lika nöjd med hans avslutningar som borde vara pregnantare.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22