DET FÖRFLUTNAS SKUGGOR

May 22nd, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till Det förflutnas skuggorAv Mary Kubica [pseud för Mary Kyrychenko]
Don’t you cry, 2016
Översättning Maja Willander
Harper Collins Nordic, 2017
ISBN 978-91-509-2239-4, inbunden, 336 sidor

Det här är författarens tredje bok. Dast recenserade den första, Good Girl, men vi har tydligen missat nummer två.

Det här är psykologiska thriller, inga deckare, även om det förstås finns brott av olika slag i handlingen. Det börjar långsamt, så långsamt så att jag ännu en tredjedel in i berättelsen är osäker på vad det hela går ut på och undrar om jag ska orka läsa färdigt. De två huvudpersonerna, den unga kvinnan Quinn i Chicago, och den unga mannen Alex i en liten hamn- och badortsstad en bit från Chicago (där författaren för övrigt bor), får vi följa i vartannat kapitel som också sorteras allt eftersom veckodagarna går.

Mary KubicaQuinn i Chicago är inneboende hos Esther, som helt plötsligt försvinner. Alex, begåvad men av omsorg av sin alkoholiserade far arbetar som diskare i stället för att studera vidare, och träffar den mystiska unga kvinnan som han döper till Pearl.

Som läsare blir jag irriterad på de båda huvudpersonerna för att de inte tar itu med sina problem. Deras inre monologer och tankar som vi följer är ganska lika, båda har förmågor som de inte utnyttjar och funderar mycket över hurdana de själva är.

Men sakta skruvas intrigen åt, och mot slutet blir det en bladvändare och det som naturligtvis är kopplingen mellan personerna börjar man ana. Men författaren är skicklig, saker är förstås inte som de verkar.

Det amerikanska originalets titel, som får står kvar på det svenska omslaget, Don’t you cry, är en vaggvisa. Den spelar en viktig roll, men vill du veta så läs boken.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22