DET FÖRDOLDA

Nov 3rd, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Det fördoldaAv Hjort/Rosenfeldt
Norstedts 2010

Roger Eriksson, en 16-åring, hittas död i ett kärr norr om Västerås. En klantig polis försenar utredningen med flera dagar. Riksmordkommissionen kopplas in.

Ledtrådarna pekar mot en överklasskola, Palmlövska, dit Roger flyttats efter mobbning.
Torkel Höglund från Riksmord träffar av en slump en gammal vän, polispsykologen Sebastian Bergman. Enligt bokens baksidestext är detta första delen av en serie om denne kriminalpsykolog.

Den som tror att det här är en polisroman med beskrivning av hur polisen arbetar tror fel. Den här bokens hjältar är långt från verklighetens spanarnes idoga pusslande och informationssökande.

Snilleblixtarna från psykologen flödar. Han löser allt. Utom sitt eget liv.

Det märkliga är att det just är denne märklige man som fastnar i minnet. En otrevligt, dryg, självupptagen sexist som knullar lika friskt med vittnen som med kvinnliga poliser.

Boken är ett skickligt journalistiskt hantverk. Inte mer, inte mindre. Att boken väckt uppmärksamhet över hela världen, innan den kommit ut, ter sig en smula överdrivet.
Inledningen – de första tvåhundra sidorna – var sega. Sen tog sig själva berättelsen.

Intrigen kändes igen. Och slutet med nya informationer till allmänheten att mördaren hittats. Och sen en ny. Och sen en ny igen. Tekniken kändes också igen.

Persongestaltningen då: Ett lysande porträtt av kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

LENNART HÖGMAN

Hjorth-Rosenfelt

Michael Hjort och Hans Rosenfeldt

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22