DET FEMTE VITTNET

Sep 12th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Det femte vittnetAv Michael Connelly
The Fith Witness 2011
Översättning Patrik Hammarsten
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-303861-2

Rättegångsdeckare finns det många av, även i tv-serier. Vi som var med i tv:s barndom minns ju Perry Mason. Med förtjusande sekreterare och privatdetektivkompis.

Uppsättningen med likartade personer finns också hos Connellys advokat Michey Haller, varav denna är den fjärde. När jag läst den beklagar jag att jag inte läst de tidigare.

Inte bara för känslan av Perry Mason-nostalgi (för den försvinner för nutidens finanskris), utan för att det är en driven deckare med flera intressanta personer att möta.

Här finns också en avgörande skillnad mot Perry och hans kamrater: advokat Haller vill alls inte veta om hans klienter är skyldiga eller inte, hans uppdrag är att vara deras ombud och i brottmål få dem frikända eller åtminstone dömda till så korta straff som möjligt.

Han har nu mest lämnat brottmålen för att hjälpa husägare som hotas av att banken tar deras hus när de inte kan betala lånet. I USA är det inte som i Sverige att myndigheten Kronofogden sköter sådant utan här finns stora och små privata bolag som inte alltid sköter ärendena helt lagligt, alltså möjligt för advokater att stoppa utmätningarna.

Men en av Hallers klienter blir anklagad för mord på den bankdirektör som har hand om hennes lån. Men hon är oskyldig, hävdar hon, och Haller börjar faktiskt efter hand också tro det.

Turerna i rätten och utanför, med lockande filmkontrakt, snurrar allt fortare och nya uppgifter kommer i sann Perry Mason-stil.

Spännande! Välskrivet, och med många överraskande vändningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

I centrum står Mickey Haller, ”The Lincoln Lawyer”, som nu skaffat sig kontor för sin personal, men som själv trivs bäst i sin rullande advokatbyrå.

Hans klient, Lisa Trammel, har kontaktat honom, eftersom hon riskerar att förlora sitt hus. Fastighetsbubblan har just briserat och drabbat många människor, som sitter i högt belånade hus.

En bankman hittas mördad i parkeringshuset intill hans arbetsplats.Lisa blir misstsänkt för mordet eftersom hon varit ledare för flera demonstrationer mot bankerna. Bevisen är inte helt övertygande, men tillräckliga för att hon ska åtalas. I väntan på rättegång släpps hon fri mot borgen.

Så långt kommen känner jag igen mig. Javisst! Det är Perry Mason som går igen!

Minns ni? Erle Stanley Gardner skrev ett otal böcker om sin hjälte och TV visade många avsnitt. Den rappa dialogen med protester, ”sustained, overruled”, ven genom luften. Skillnaden är förstås att Gardners romaner är på 250–300 sidor, Connellys på 559.

Båda författarna skildrar rävspelet, åklagare och försvarare drar gärna fram ett ess ur kavajärmen utan att i tid ha meddelat motparten om det nya vittnet eller beviset.

Mason överraskade ofta i slutetoch presenterade en lösning som fick åklagare stå där med lång näsa. Connelly bjuder också på en präktig vändning på de sista sidorna.

Ska även Haller börja ett helt nytt liv? Privat och yrkesmässigt? En riktig cliffhanger!

BENGT HEURLIN

Michael Connelly

Michael Connelly. Foto Robert Azmiti

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22