DET FEMTE LABORATORIET

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Erik Thulin
Kalla Kulor Förlag 2004

Jag har sagt många gånger att det alltid är mera intressant att läsa en bok vars handling utspelas i trakter som man känner till som läsare. Såsom varande gammal smålänning på mödernet, där födelseplatsen var Apladalen i Värnamo, är de trakter som debutanten Erik Thulin skriver om välkända, även om åtskilligt har ändrats sedan jag var där.

Två av huvudpersonerna är kriminalaren Lennart Eliasson och Elon Appelgren, reporter på landsortstidningen i trakten, Vaggeryd närmare bestämt. Ett lik hittas i en närliggande å och är illa skadat, vilket tyder på mord. Den mördade visar sig vara en berömd vetenskapsman, som varit försvunnen i hela tre veckor.

Elon vill komma upp sig och börjar forska i fallet, en forskning som för honom ut på djupt vatten. Han kommer nära en religiös sammanslutning och får också inblick i hur ett säkerhetslabboratorium fungerar. Det var nämligen där den dödade vetenskapsmannen forskade med bland annat AIDS och skyddet mot detta gissel.

Flera människokroppar hittas och ganska snart förstår både Elon och Lennart att det är ett antal helt okänsliga människor man kommit på spåren. Människor som inte tvekar en sekund om det gäller att döda.

En spännande och bra debut som lovar mera.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22