DET FALSKA VITTNET

Oct 13th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Det fala vittnetAv Karin Slaughter
False witness, 2021
Översättning Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6549-0, inbunden, 518 sidor

Karin Slaughter är en mästare inom psykologisk thriller, och i Will Trentserien blandar hon det med polisroman. Men här är en ensamroman med en helt annan huvudperson, en framgångsrik advokat, även om miljön är densamma som i hennes andra böcker, Georgia, främst storstaden Atlanta.

Leigh Collier har kommit från en socialt utsatt miljö, på egen hand kämpat sig genom utbildning, egen liten advokatbyrå och så till som anställd vid en av de riktigt stora och framgångsrika advokatbyråerna. Hon har vana att försvara rika vita män mot våldtäktsanklagelser. Byrån har precis fått ännu ett sådant fall, men klienten ber speciellt om att Leigh ska företräda honom. Högste chefen beordrar henne, och hon vågar inte säga nej fast hon vill, dels för att hon av informationen är säker på att han är väldigt skyldig, dels för att hon vet allt om hans barndom.

Men hon kan inte neka, för också han vet alltför mycket om sin barndom, där hon och hennes lillasyster var barnvakter åt honom, en besvärlig unge med en trevlig mamma men en skummis till pappa.

Så hennes första plan är att försöka agera som om hon sköter försvaret perfekt men gör så att domstolen ändå fäller honom. Så är detta en rättegångsthriller?

Bortsett från en del förberedande möten blir det bara några få gånger i domstolen. I stället blir det en kamp för Leigh och hennes lillasyster, nu svårt nedgången missbrukare men fortfarande hyfsat klar i huvudet, att se till så att det som hände i klientens barndom inte ska drabba dem.

Mer kan man inte skriva utan att avslöja för mycket, men det är många vändningar i historien, och oavbrutet spännande.

En stark skildring både av kvinnomisshandlare, av våldtäktsmän och av missbrukares liv, och av en komplicerad huvudpersons liv.

Och alldeles aktuell, handlingen är i år så författaren tycktes sig behöva ägna ett efterord om det. Det är krav på munskydd, problem i domstolar, elevers uppvisningar som måste göras flera gånger för att man ska hålla sig utspridda i lokalerna och ändå låta alla föräldrar komma dit. Och mer.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Slaughter

Karin Slaughter. Foto Alison Rosa

Karin Slaughter var gäst på Bokmässan, dock bara digitalt. Läs mer här!

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22