DET DU INTE MINNS

Jul 5th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till Det du inte minnsAv Harriet Lane
Her, 2014
Översatt av Cajsa Mitchell
Lind & Co, 2016
ISBN 978-91-7461-569-2, 277 sidor

Undertexten ger från början, förutom att den lockar läsaren att få veta mer, en känsla av obehag.  Den gravida hemmafrun Emma, som har en tvåårig son, träffar den ekonomiskt oberoende konstnären Nina och en vänskap börjar gro, lite trevande från början med sedan allt intensivare. Emma har lämnat en fin karriär inom TV och insikten i vad hon gjort har fått henne att känna sig ensam och obehövd. Men Ninas intresse får henne att blomma upp, kanske mest av tacksamhet över att återigen bli sedd.

Vad Emma inte kommer ihåg är att de en gång kände varandra, någon som Nina absolut inte glömt. I det förflutna hände saker och Nina är inställd på att äntligen få sin hämnd. Hon odlar deras vänskap på ett sofistikerat sätt – stjäl Emmas börs och låtsas hitta den, kidnappar hennes barn och återför det.

Harriet LaneDet är lite spännande att sitta och läsa men funderingar på vad som kommer att ske härnäst, men så händer ingenting och man får börja om från början igen. Så pågår det ett tag medan det som känns som en väntan på det till synes oundvikliga ska inträffa. Men detta oundvikliga skjuts upp gång på gång.

Ninas motiv för sitt agerande verkar inte heller vara så välgrundat. Nu är inte jag engelska så min kulturella bakgrund är inte den rätta.

Nå, spänningen finns där, som den ska i en psykologisk thriller, men slutet känns mera som Västergötland än som Storbritannien.

Harriet Lane (inte den Harriet Lane som var systerdotter till USA:s president, ungkarlen  James Buchanan som lät sin föräldralösa släkting bli värdinna i Vita huset) utan en yngre kvinna med samma namn som arbetat som redaktör och journalist på tidningarna Tatler och The Observer. Hon har också skrivit för The Guardian och Vogue. Det du inte minns är hennes andra roman.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22