DET BRINNANDE HAVET

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Erik Eriksson
Forum 2006

Erik Erikssons Det brinnande havet är första delen i en historisk trilogi. Den handlar om Napoleonkrigens 1800-tal då Sverige förlorade Finland och Åland till Ryssland. Det historiska känns riktigt och Eriksson skriver ett smidigt språk med effektiva korta meningar som påminner lite om de LL-böcker som han så skickligt producerat.

Han berättar historiska episoder (bland annat om hur Axel von Fersen lynchades i Stockholm, anklagad för giftmord) och det talas mycket om kärlek, dricks starka drycker och de flesta sliter halvt ihjäl sig. Vi som gick i skolan på 50-talet då Runeberg var obligatorisk läsning känner igen många gestalter ur Fänrik Ståls sägner.

Men hur Eriksson än anstränger sig får han ingen fart på berättelsen. Det blir för mycket halvrealism, soldatsjukdomar och andra händelser som verkar vara instoppade på måfå. Att man tänker så beror på att man väntar på att trådar ska knytas ihop, men av detta blir intet. Och den storslagna kärleken som det ideligen talas om tycks aldrig komma till skott så att det känns att det är kärlek.

Man får hoppas på de kommande två delarna.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22