DET BLOD SOM SPILLTS

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Åsa Larsson
Albert Bonniers 2004

Åsa Larssons debut i fjol med romanen Solstorm var en mycket stark historia skriven på ett mättat språk. Därför var det med lite pirr i litteraturnerven som jag öppnade bok nummer två. Det finns ett talesätt som säger att efter en bra debut måste nästa roman vara snäppet bättre och jag tycker nog att Åsa Larsson infriar förväntningarna. Hon har en utmärkt förmåga att beskriva både människor och vardagshandlingar mitt i spännande intriger och mördarjakt.

Det enda som kanske (jag betonar kanske) stör är återblickar som är störande långa, men det kompenseras av kärleksfulla beskrivningar av personerna, till och med av den terroriserande exmaken.

Larsson förenklar inte mycket och fram för sin text mycket precist. Kanske (åter bara ett kanske) man kan irriteras av att ”skurkens” motiv kommer fram alltför tidigt för att man ska tro på polisteorin om en efterapare. Där vet läsaren lite för mycket.

Men det är spännande. Att det dessutom handlar om norra Sverige uppfattar jag som ett plus, samtidigt som jag kommer att tänka på att svåra brott numera tycks ha flyttat bort från Stockholm – åtminstone i fiktionens värld.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22