DET BLINDA SPELET

Oct 29th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till Det blinda speletAv Mark Johnson
Norstedts, 2019
ISBN 9789113085371, inbunden, 305 sidor

Trots sitt något anglosaxiskt klingande namn är författaren från Sverige. Han har bl. . ett förflutet som politisk tjänsteman. Det är verkligen något han använder i sitt skrivande.

Den ena av hans två huvudpersoner, Jonatan Stark, har samma bakgrund som Mark Johnson. Den andra är journalist, Betty Lind. Det här är den andra boken i serien som inleddes med Den enkla sanningen.

Jonatan har nu förvandlats till mer av en actionhjälte av James Bondtyp. Han hamnar ofta i trångmål och i hotfulla situationer. Då tvekar han inte att använda våld. Hans idealistiska inställning finns kvar, men blandas nu med en smula cynism.

Han anlitas för att underlätta en svensk försäljning av ett gasnät. Redan där blir det actionfyllt. En mystisk miljardär finansierar ett flyktingfartyg som tar sig till Stockholm. När Athena anländer blir det än mer dramatiskt. På fartygets finns också en mystisk passagerare som både Jonatan och Betty försöker hjälpa.

Internationella förvecklar ligger bakom det mesta. Här finns både vapenaffärer och ryska intressen. Pålitliga ingredienser i en intrig som denna.

Det är dramatiskt, ibland nästa i överkant. Men Mark Johnson är skicklig på att sy ihop en intrig som skapar mer underhållning än frågeställningar.

NISSE SCHERMAN

Mark Johnson

Mark Johnson. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22