DET ÄR INTE MENINGEN ATT MAN SKA VARA HÄR

May 7th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Det är inte meningen tt man ska vara härAv Thomas Olsson
Kartago förlag, 2016
ISBN 9789175151120, 215 sidor

Året är 1845. Fjortonårige Thomas Evans far till London för att hitta jobb efter att han blivit för gammal för barnhemmet. Han ställer sig i första bästa kö och blir därmed rekryterad för en expedition.Vad han inte vet är att detta är den nu berömda Franklin-expeditionen som ingen återvände ifrån.

Sir John Franklin ville hitta Nordvästpassagen: en hypotetisk rutt mellan Europa och Asien via Kanadas istäckta vatten. Flera tidigare försök att hitta denna hade misslyckats, men Franklin var övertygad om att han kunde klara det på ett år. För säkerhets skull hade han proviant, sprit och tobak för att klara sig i fyra. De kom som sagt aldrig tillbaka.

Sedan dess har expedition efter expedition skickats iväg för att ta reda på vad som hände dem. Man hittade några gravar och lite föremål. Inte förrän 2014 upptäcktes ett av de två skeppen under isen.

Genom ledtrådarna så vet vi att de gick ett hemskt öde till mötes. Konservburkarna de hade med sig var slarvigt lödda med bly, vilket rann ut i maten och orsakade fysiska och psykiska plågor. Begravda kroppar som undersökts bekräftar detta. Spridda benrester visar också att åtminstone vissa tog till kannibalism innan de själva dukade under. De individuella ödena vet vi dock inget om. Hur de som deltog kände, tyckte och vad de hoppades på.

Denna bok är en fiktiv skildring från dess yngsta medlems perspektiv. Thomas skriver på av en slump, blir förälskat i en inuitflicka, fastnar i isen i åratal och får se sina kamrater stupa en efter en av kyla, galenskap och sjukdomar.

Sir Thomas Franklin beskrivs som en arrogant översittare som drivs av en irrationell men total självsäkerhet. Det är hans fel att alla dukar under. Resten av besättningen pendlar mellan själviska kräk till modiga äventyrare, obrottsligt lojala till uppdraget även när de själva inte tror på det längre.

Tecknarstilen är simpel men effektiv tack vare dess färgsättning i kalla, blå nyanser. Historien är övertygande i sin tragik, förstärkt av det faktum att dessa personen faktiskt fanns på riktigt. De simpla bilderna till trots är detta en mycket gripande berättelse som jag verkligen kan rekommendera.

Nordvästpassagen upptäcktes till slut 1908. Den visade sig vara för grund för att vara användbar.

JOHANNES GENBERG

Thomas Olsson

Thomas Olsson. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22