DET ÄR INTE JAG DET ÄR DU

Nov 9th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till Det är inte jag det är duAv Mhairi McFarlane
It’not me, it’s you, 2014
Översatt av Susanne Mickelsson Sparv
Harper Collins Nordic, 20125
ISBN 978-91-640-8107-0, 415 sidor

Den skotska författaren Mhairi McFarlane (Mhariri är en skotsk variant av namnet Mary och lär uttalas Vääri) vars nya romantiska bok Det är inte jag, det är du släpptes under bokmässeveckan i Göteborg. Den är rolig, svår att genrebestämma men kan möjligen kallas feministisk chick lit.

Dagens kvinnor är inte som gårdagens. De vågar ta för sig och är inte som förr alltid beroende av en man för trivsel och försörjning. Det är om sådana kvinnor Mhairi (född 1976) skriver, inte om våp vars hela tillvaro går ut på att hitta den rätte och därmed leva lyckliga till tidens ände. Hennes litterära personer är sällan genuint glamourösa, inte rika men inte heller fattiga. Det är kanske för att de är som vanligt folk som de är så lätta att ta till sig, att skratta med och någon enstaka gång att gråta med.

Mhairi McFarlaneÄndå är hennes stories ett slags verklighetsflykt som innehåller humor och romantik. Som denna berättelse om rödhåriga Delia Moss som trivs med livet och jobbet på kommunen ända tills hon får veta att hennes man, som hon nyligen friat till, ligger med en nio år yngre student. Efter att ha överkommit känslan av att hennes liv slagits i spillror blir hon på det klara med att hon måste ta kontroll över tillvaron, vara den som styr upp allting.

Det gör hon genom att ta kontakt med en vän i London, skaffa nytt arbete på en PR-firma och skaffa nya vänner som är annorlunda än dem hon kände i Newcastle. Beskrivningen av hennes nya liv känns fräsch och karaktärerna är sådana att man tycker om dem, till och med de som kan kanske inte borde tycka om. Delias resa i sökandet efter sig själv blir något av en berg- och dalbana där läsaren hänger med och njuter av varje hisnande kurva och stup.

Att slutet känns som en lycklig avslutning på tivolibesöket är också tillfredsställande. En dansk veckotidningsredaktör rådde en gång sina skribenter att berätta en historia så att läsaren grät, kved och hade trevligt under berättelsens gång och sedan kunde lägga ifrån sig tidningen med ett lyckligt leende på läpparna.
Det verkar som om detta råd nått ända till Skottland.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22