DENNIS WHEATLEY, CHURCHILL’S STORYTELLER

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

By Craig Cabell
Spellmount 2006

Man får intryck av höra historiens vingslag när man läser denna faktabok. Dennis Wheatley, som ofta kallas ”Världens thrillerförfattare nr 1”, skrev mer än 70 böcker under sin livstid. Ändå är det inte många, inte ens i hans hemland England, som vet att han under ett antal år under brinnande världskrig i det tidiga 40-talet arbetade vid den engelska generalstaben. Flera av dessa år stod han direkt under Winston Churchill. Det är detta denna spännande bok handlar om och den kan faktiskt läsas som en ren thriller. Frederick Forsyth har skrivit förordet.

Författaren Craig Cabell har haft tillgång till hemligstämplat material, material som aldrig tidigare publicerats i bokform.

Genom andra faktaböcker har vi Hill veta att Wheatley var hjärnan bakom den så framgångsrika hemliga operation som kallades ”Operation mincemeat” eller ”Mannen som inte fanns”. Wheatley har själv skrivit en bok om detta. Den hette Stranger than fiction och utgavs av det bokförlaget Hutchinsons som han var trogen hela livet.

Cabell citerar många stycken ur just den boken, men har som ovan nämnts, i denna sin dokumentär inkluderat många opublicerade dokument som Wheatley skrev för The Joint Planning Staff.

Cabell framhåller otaliga gånger vilken unik person Dennis Wheatley egentligen var och han berättar också hur slumpen gjorde att han knöts till Generalstaben i ett tidigt skede. Det var tack vare att hans hustru Joan arbetade som chaufför för MI5 som man kom att uppmärksamma Wheatleys enorma fantasi, påhittighet och ofta helt okonventionella lösningar på svåra problem.

Wheatley påpekar själv vid flera tillfällen att de så kallade war papers som han skrev var hämtade ur en civilists och thrillerförfattares hjärna och att han inte hade någon militär bakgrund att stödja sina idéer på.

När generalstaben fick läsa hans första ”uppsatser” blev man helt begeistrade och ville ha mera i den stilen. En av dessa war papers handlade om hur England skulle försvaras. Generalstaben kunde bara luta sig tillbaka i stolarna och utbrista: ”Oj, var detta möjligt? Varför hade ingen tänkt så här?”

Cabell ställer också en mycket viktig fråga i sin bok: ”Skulle ett dagens England kunna åstadkomma vad det gjorde då?” Svaret är tyvärr en klart nej. Därför är den här boken viktig – inte minst för dagens unga engelsmän.

Själv brukar jag ofta tacka de äldre engelsmän jag bor granne med i Spanien eller de jag träffar under resor till England. De räddade faktiskt Europa från att bli en tysk lydstat. Flera av dem tjänstgjorde under Montgomery, flera var med om D-dagen och alla hade de otroliga historier att berätta.

Dennis Wheatley har ofta räknats som en snobb med ”stiff upper lip” och han umgicks mestadels med adliga personer, höga officerare och ibland kungligheter. Själv hade jag den stora äran att vid flera tillfällen få träffa Dennis Wheatley vid i hans hem på 60 Cadogan Square i London. Efter att ha läst Cabells bok förstår jag hur ovanligt det var att få dedikation i en av hans böcker. Men jag fick The Ravishing of Lady Mary Ware (Hutchinsons 1975)

dedikerad till Iwan Hedman, ett efternamn som senare ändrades till gamla familjenamnet Morelius.

Den som vill beställa boken skriver till: Spellmount Publisher, The Village Centre, Staplehurst, Kent TN120BJ, ENGLAND (UK). Man kan också göra det via e mail: enquries@spellmount.com

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22