DENNA LJUVA SOMMARTID

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Mari Jungstedt
Bonniers 2007

En tidig sommarmorgon skjuts en gotländsk snickare och småbarnsfar ihjäl vid en badstrand på Fårö. Mordet sker alldeles intill den campingplats där offrets familj semestrar.

Det finns idag en herrans massa kvinnliga, naturligtvis även manliga, deckarförfattare som gått på kriminalromankurs. Där har de fått lära sig hur mallen för en spänningsroman ser ut. Men språket då? Flera av de mer omskrivna skribenterna berättar om orter som inte haft så många skildrare. Men som regel är deras miljöskildringar mera en beskrivning av silhuetter eller kulisser.

Det märks och känns att Mari Jungstedt är utbildad journalist som praktiserat sitt yrke: Att skriva. Hennes böcker har språkligt tempo och en känsla för väsentligheter. Det skulle vara spännande om hon ville göra en ”tyngre” bok. Gärna i spänningsform. Typ Greene, som man numera säger. Men snälla författare, inte bara Jungstedt, ta bort alla tack som sker vid Oscarsgalor och Guldbaggetävlingar.

Och alla citat som ofta inleder romanerna, gäller inte Jungstedt. Låt den enskilda romanen stå för sig själv.

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22