DENNA DÖDENS KROPP

Apr 29th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Denna dödens kroppAv Elizabeth George
This Body of Death 2010
Översatt av Ulrika Jannert Kallenberg
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-302165-2, 701 sid

Den värsta tiden har passerat sedan Thomas Lynleys hustru Helen och deras ofödda barn dödades i ett skottdrama. Han är i selen igen, nu som ett slags medhjälpare till Isabelle Ardery som utsetts till ny chef för mordroteln. Det är en ovanligt varm sommar i England och Scotland Yard arbetar med ett fall där en ung kvinna, Jenima Hastings, hittats knivskuren till döds på en kyrkogård i huvudstaden. Barbara Havers och Winston Nkata har dubier gällande den nya chefens metoder. Utredningsarbetet tar inte fart, många av de ledtrådar som finns i fallet tycks mynna ut i ett ingenting.

När Lynley återkommer blir glädjen märkbar hos hans gamla medarbetare eftersom den nya chefens ledarstil börjar gå dem på nerverna. Isabelle Ardery är en hård kvinna, men Lynley finner sprickor i fasaden och dessutom börjar han bli attraherad av henne.

Spår leder Havers och Nkata från London söderut mot den skogrika nationalparken New Forest i Hampshire, en plats som tycks mycket hemlighetsfull och där människorna verkar vara mycket gammeldags och avigt inställda mot främlingar.

Elisabeth GeorgeElizabeth George har skrivit ett intrikat pussel, garnerat med red herrings, lojalitetskonflikter och en parallellhandling om ett gammalt mord på en liten pojke. Berättelsen är stark, inga stenar får ligga ovända medan författaren tvingar läsaren att hela tiden fundera på vad som kan ligga bakom de små ledtrådar som avslöjas. Hon är skicklig, det går inte att förneka. Spänningen finns där hela tiden, även när historien tar sig fram på ettans växel.

Lite samhälls- och rättssystemskritik får man på köpet.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22