DEN VÄRLD SOM VAR VÅR

Nov 6th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Den värld som var vårAv Dennis Lehane
World Gone By, 2015
Översatt av Johan Nilsson
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 978-91-0-015233-8, 299 sidor

1943 i Florida. I Europa och Stilla havet rasar andra världskriget och nationens unga män offrar sitt blod. I New York hade de fem maffiafamiljerna bekymmer med åklagaren Thomas E. Dewey som hade rullat upp den organiserade brottlighetens mördarsektion Murder Inc (AB Mord), Lucky Luciano satt inspärrad och flera av ledarna och deras hejdukar var, om inte gripna så åtminstone under utredning. Fast en hel dess av dessa herrar hade ingen större anledning att oroa sig för lagen. FBI-chefen J. Edgar Hoover ansåg att det inte fanns någon maffia. Fanns anledning att oroa sig för hot kom denna inifrån. En ny tid med nya affärsmöjligheter hade dock öppnat sig. Förbudstiden var passerad och kriget gav också chanser att tjäna pengar.

I Florida gick det rätt bra för Vår sak (Cosa Nostra), närheten till Kuba är överkomlig, och där sitter deras mentor Meyer Lansky som spindeln i det stora nätet. Huvudpersonen Joe Coughlin ses numera som en välbärgad affärsman i Ybor City där han bor som ensamstående far till tioårige Thomas vars mor dog en våldsam död i förra delen av Lehanes trilogi (Ett land i gryningen, Nattens dåd och Den värld som var vår) om USA mellan världskrigen. Fast inte hela USA, utan den mer skumma delen av befolkningen.

Den laglydige Joe är emellertid fortfarande den som har hand om maffiagrupperingen Bartolos intressen. Så får han ryktesvägen, via ett fängelse, höra att det finns ett kontrakt på hans liv, men det vill han inte tro på. Vem vill döda hönan som värper gyllene ägg?

Men han kan naturligtvis inte ignorera hotet i synnerhet som det finns en tidsplan. Askonsdagen om två veckor är det meningen att hans liv ska släckas. Han börjar vidta åtgärder, syna sina vänner och fiender (både svarta och vita) samt politiska kontakter.

Lehane har åstadkommit en fascinerande gestalt i Coughlin. Han glider som i en smörad panna mellan sina kriminella åtaganden och omsorgen om och kärleken till sonen. Och kanske sin hemliga kvinna, den han inte riktigt vet om han älskar eller bara umgås med för det underbara sex de har tillsammans. Han tvekar inte att ta liv om det gynnar affärerna, stödjer strategierna eller om det finns andra för honom giltiga skäl. Ibland måste han kompromissa, en sak som gjort att han överlevt in i sitt tredje decennium i ett mycket farligt yrke. Nu ser det ut som om allt ska ta slut. Vem kan han lita på i en gruppering där hans mördare bör vara någon som står honom nära?

Dennis Lehane är född 1965 och bosatt i Boston och Kalifornien. Han har sedan debuten 1994 utgivit ett tiotal böcker. Bland dem finns den uppmärksammade deckarsviten om kriminalarna Patrick Kenzie och Angela Gennaro, och de historiska romanerna Ett land i gryningen och Nattens dåd, som är de två första delarna i en trilogi som nu avslutats med Den värld som var vår. Flera av Lehanes romaner har filmatiserats, bland annat de fristående verken Rött regn (Mystic River), Patient 67 (Shutter Island) och The Drop.

KJELL E. GENBERG

Dennis Lehane

Dennis Lehane. Foto Ashleigh-Faye Photography

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22