DEN VACKRE KUNGAMÖRDAREN ADOLPH LUDVIG RIBBING

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Magdalena Ribbing
Forum 2006

Adolph Ludvig Ribbing slapp dela Anckarströms öde för sin delaktighet i mordet på Gustav III. Istället för att nesligen halshuggas blev han benådad och förvisad ur riket. Det är en dramatisk historia DN-journalisten Magdalena Ribbing har att berätta om en av sina anfäder.

Den temperamentsfulle och vackre mannen är mestadels omgiven av kvinnor till och med när han funderar på politik, vilket han gör tämligen ofta. Som utdriven ur Sverige byter han ofta adress ute i ett Europa som han känner sedan sin militära utbildning i Frankrike, där han fick en son med Madame de Siad och sonen blev lekkamrat med Alexandre Dumas d.ä.

Det är en faktabok där Ribbing hämtat stoffet ur familjens rika muntliga tradition och ur fyra arkiv som hon hänvisar till. Hur mycket som verkligen är belagt måste man gissa sig till, trots att professor Dick Harrisen granskat det historiska underlaget. Säkert är att Magdalena Ribbing åstadkommit en bok som ligger nära den historiska romanen.

Man kan fundera över uppgiften om det var Adolph Ludvig som avlossade skotten på Opermaskeraden. Anckarström påstås ha varit så nervös att han inte klarade att trycka av. En fadäs – ur hans synvinkel – som trots allt kostade honom huvudet.

LENNART BRÅDING

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22