DEN UPPKÄFTIGE SÅNINGSMANNEN

Mar 9th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Sven-Bertil Jansson
Hjalmarson & Högberg 2005

I fjol var det ett sekel sedan den populära familjetidningen Såningsmannen kom ut. Grundare och redaktör var Johan Saxon född Lindström (än i dag känd som upphovsman till visan om Elvira Madigan, den som börjar ”Sorgeliga saker hända …”). Medeltidsforskaren Sven-Bertil Jansson har skrivit en högintressant bok om nykteristen, vegetarianen, agitatorn och tidningsmannen Saxon.

Föremålet för boken skulle väl i dag ses med andra ögon än när det begav sig.

Han var en politisk vilde som pendlade mellan liberalism, anarkism och socialism. Dessutom ansåg han att städer var ett farligt ställe. Det goda fanns på landsbygden och de som bodde där måste undervisas, gärna i folkhögskolor.

Militarism, myndighetsmissbruk och stelbent byråkrati ogillade han också och skrev kompromisslöst i sina spalter om detta.

Innan han grundade Såningsmannen arbetade han med journalistik i Örebro, Arboga, Östersund, Sundsvall och Malmö. Så gott som överallt kom han i konflikt med konkurrerande redaktörer och hamnade då och då inför rätta.

Alltså var han en färgstark figur och det märktes inte minst i Såningsmannen. Mina morföräldrar läste den varje vecka – liksom jag. Grannarna hade den också, ty det var tidningen på modet på landsbygden.

Vad de andra läste i den vet jag naturligtvis inte, kanske alla de tips om olika förbättringar som kunde göras i ett lantbrukarhem, men själv plöjde jag de noveller och kåserande texter som fanns.

Jansson har gått grundligt till väga i sin research. Vid sidan om allt man får veta om Saxon själv är detta en intressant lärobok i politiskt tänkesätt och journalistisk retorik vid tiden för förra sekelskiftet och åren som därefter följde.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22