DEN TYSTA KVINNAN

Dec 28th, 2020 | By | Category: 2020-12 dec, Recension

Av Karin Slaughter
The silent wife, 2020
Översättning Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2020
ISBN 978-91-509-6165-2, inbunden, 590 sidor

Det här är den tionde boken i serien med Will Trent som huvudperson. Och hon har också en annan huvudperson, rättsläkaren Sara Linton.
Tionde boken i Trent-serien, men bara den tredje på svenska. Förlaget håller på att ge ut de mellanliggande i pocket.

De båda arbetar i Georgias Bureau of Investigation, alltså delstatens motsvarighet till FBI. Och de har ett inte helt okomplicerat förhållande (jag skriver ju kärleksromaner, påpekar författaren).

Först en prolog där en ung kvinna mördas, sedan hoppar berättelsen mellan nutid i statens huvudstad Atlanta och dåtid i Grant County där Sara då arbetade och nyss skilt sig från polischefen där. En serie våldtäkter och mord utreddes och en man fälldes.

I nutid sitter han i fängelse och säger att han inte var den skyldige. Och fler liknande överfall på unga kvinnor hittar utredarna. Är han oskyldig? Är mördaren lös? Kan fler drabbas?

Detta är en deckare, så vi får svaren, men författarens avsikt är att fästa uppmärksamheten på hur ofta brott mot unga kvinnor inte får ordentlig utredning. Dessutom hur de olika polisorganisationernas revirtänkande hindrar samverkan.

Det är spännande, det finns en blandning av modern polisroman och klassisk pusseldeckare (nej, jag lyckades inte lösa gåtan före poliserna).

Välskrivet, personer man gärna fortsätter att lära känna. Det kände jag förra året när jag läste del 2, Fraktur. Ska snart börja med Oskyldig, nummer fyra.

Och Georgia är ju högaktuell i dagarna då det snart ska bli senatsval där vilket kan avgöra balansen i senaten i Washington.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Slaughter

Karin Slaughter. Foto Alison Rosa

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22