DEN TRETTONDE BOMBEN

Jul 8th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till Den trettonde bombenAv Mats Svensson
Lind & Co, 2020
ISBN 9789178616947, inbunden, 254 sidor

Författaren är utbildad civilingenjör och bor i Skåne. Det här är hans debutroman. Min första tanke när jag höll i boken var: så skönt med en titel i vettigt format. 250 sidor är alltför sällan man hittar numera. Just den här romanen hade definitivt inte hållit för ett större antal sidor ytterligare.
Här handlar det om svenska atomvapen. Ett Viggenplan störtar under en övning 1972. Vad inte många vet är att planet var bestyckat med en kärnvapenrobot. Detta får så småningom återverkningar i modern tid.

Bokens huvudperson är Alina Dragovic som är polis och arbetar på kontraterroristenheten i Skåne. Hon och hennes kollega Omar följer upp ett spår om en möjlig terrorcell. Oväntat hamnar de i en eldstrid och Alina ställs inför val och situationer som hon inte var beredd på. Liv och död i fokus.

De gamla svenska kärnvapnen spökar och det är många som är ute efter sanningen, och kanske också efter eventuella kvarvarande missiler. Hemliga grupperingar och ryska intressen är ute efter svaren liksom Alina och svenska myndigheter.

Författaren har inte fallit för att briljera i vapenförkortningar och konstiga organisationsnamn. Det är annars lätt gjort i en thriller av detta slag. Det är istället mycket spännande men vill ändå inte riktigt krypa under skinnet trots det extremt allvarliga och seriösa ämnet. Därtill är karaktärerna lite för endimensionella. De gestaltningar som är nödvändiga för att höja läsvärdet saknas.

Kanske får vi återse Alina igen. Jag hoppas då på en mer genomarbetad bok med precisare personporträtt.

NISSE SCHERMAN

Mats Svensson

Mats Svensson. Foto Emil Malmborg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22