DEN TREDJE HEMLIGHETEN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Steve Berry
The Third Secret 2005
Översatt av Ulf Gyllenhak
Forum 2006

Den tredje hemligheten av Steve Berry utspelar sig i en så gåtfull och föga bekant miljö som Vatikanen. Huvudperson är Monsignore Colin Michener. Han är påvens personlige sekreterare och förtrogne, trots att han bara är i fyrtioårsåldern – och bidrar stort till att göra boken läsvärd. Det är roligare, mer spännande med en präst som bryter mot kyskhetslöftet – ånej, sakta i backarna, det är inte med en man – än med bara gamla stofiler.

Hemligheten som åsyftas i bokens titel är Jungfru Marias budskap från uppenbarelserna, speciellt de som ägde rum i Fatima, i Portugal, i början på förra århundradet. Vad sa hon egentligen? Undanhåller Vatikanen sanningen för de trogna?

Troende och tvivlare, sådana som vill modernisera kyrkan och de traditionella som till varje pris vill undvika att något förändras kämpar med alla medel, inte bara lagliga och tillåtna, om makten i Vatikanstaten och inte minst, över millioner och åter millioner troende katoliker.

Men den som förväntar sig en ny Dan Brown och Da Vinci-koden, som jag personligen inte är speciellt förtjust i, blir besviken. Den tredje hemligheten är spännande berättad utan att på ett så påtagligt sätt trycka på alla de rätta knapparna, den visar god insikt i den ovanliga miljön och är välskriven underhållande läsning med trovärdiga händelser och karaktärer.

MARIA GUSTAFSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22